Identiteitsfraude

Cybercrime: Identiteitsfraude

In ons laatste cybercrime-webinar heb ik het boek “Er komt een vrouw bij de h@cker” van Maria Genova kort besproken. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over identiteitsfraude, welke impact dit heeft op de betrokkenen en wat u kunt ondernemen om uzelf beter te beschermen tegen identiteitsfraude en cybercriminelen in het algemeen. In het boek staan onder andere ervaringen van slachtoffers en die zijn best heftig. Het is voor veel mensen een schok als ze erachter komen hoe makkelijk het is om misbruik te maken van andermans gegevens. Helaas is het zo dat, hoe goed wij ons zelf ook beschermen tegen deze vorm van fraude, wij afhankelijk blijven van hoe andere personen, organisaties en instanties met onze gegevens omgaan en daar hebben wij, als burgers, over het algemeen geen zicht op. (Zeg nou zelf: leest u echt de privacyverklaring tot de laatste letter door voordat u het vinkje aanzet dat u deze accepteert?) Misschien niet echt een onderwerp wat u gelijk onder cybercrime schaart, maar het heeft wel degelijk raakvlakken met elkaar. Terwijl ik het boek las, zag ik veel overeenkomsten met mijn cybercrime blogs en bewustwordingspresentaties. Het is een onderwerp wat erg leeft in onze huidige maatschappij en het zal een steeds belangrijker onderwerp worden. Zie maar de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die per 25 mei 2018 van toepassing is. De privacyregels worden met de AVG nog verder aangescherpt.

Hoe makkelijk is het om aan persoonsgegevens te komen?

Ik zou bijna zeggen dat het kinderlijk eenvoudig is om aan persoonsgegevens te komen. Een korte opsomming van een aantal bronnen die (gecombineerd) waardevolle informatie kunnen opleveren:

 • Internet
 • Social media
 • Via kennissen/familiekring van het slachtoffer

Met een beetje gericht speurwerk kunt u al veel gegevens verzamelen. Met name door te zoeken op internet, social media af te struinen en eventueel een stukje “social engineering” toe te passen. En dan heb ik het nog niet over de gegevens die een hacker bijvoorbeeld van iemands computer kan halen. Ik zal geen voorbeelden geven van wat u allemaal met bepaalde informatie kunt doen, maar iemand met kwaadaardige intenties kan een slachtoffer en zijn of haar omgeving veel schade berokkenen. Aangezien het erg moeilijk is om identiteitsfraude aan te tonen en de dader juridisch aan te pakken zou u als persoon nog bewuster om moeten gaan met uw (persoons)gegevens en het delen van informatie.

Wat kunnen wij zelf doen om onze (persoons)gegevens veilig te houden?

Er zijn een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen om uw gegevens te beschermen. Het is een combinatie van u bewust zijn welke informatie u zelf prijsgeeft en de maatregelen die u treft om uw gegevens te beschermen, zodat anderen daar niet zomaar bij kunnen komen.

 • Ga bewust om met welke informatie u prijsgeeft bij (bijvoorbeeld) het aanmaken van een account op een website, het versturen van een e-mail, het invullen van een online formulier;
 • Geef niet zomaar een kopie van uw rijbewijs, paspoort of ander identiteitsbewijs af. Doet u dat wel, zorg dan in elk geval dat gegevens als BSN-nummer, pasfoto en handtekening onleesbaar zijn, zet met grote letters het woord “KOPIE” en de datum op de kopie of gebruik een “cover” van bijv. de ANWB die gegevens onleesbaar maakt;
 • Let op met wat u op social media post;
 • Pas op met het openen van e-mail bijlagen en klik niet zomaar op linkjes in e-mail;
 • Pas op met het openen van “vage” websites;
 • Zorg dat de software op uw computer, laptop e.d. up-to-date is;
 • Maak een backup van uw gegevens en bewaar deze bijvoorbeeld op een USB of externe harde schijf;
 • Installeer een virusscanner, adblocker en pop-upblocker;
 • Installeer een tool die zogenaamde “trackers” tegenhoudt. Hiermee voorkomt u dat uw surfgedrag naar andere partijen wordt doorgespeeld;
 • Maak geen gebruik van onveilige WiFi-netwerken;
 • Gooi cookies en browsergeschiedenis weg, of stel de browser in om deze automatisch te verwijderen;
 • Maak wachtwoorden zo moeilijk mogelijk, houd deze voor uzelf en sla deze veilig op.

Veel van bovenstaande maatregelen zullen u waarschijnlijk bekend in de oren klinken en ze komen ook regelmatig voorbij in mijn blogs. Echter, gezien de gevolgen die het heeft als persoonlijke of gevoelige gegevens op staat komen te liggen, is het geen overbodige luxe om deze nogmaals te benoemen.

By | 2017-12-21T11:29:47+00:00 21 december, 2017 |
mm
Natasja is Security & Compliancy Manager bij Parentix. Sinds 1998 is ze werkzaam in de ICT branche en sinds juli 2014 in dienst bij Parentix. Interesse in: digitale recherche en cybercrime. Fun fact: Natasja is onze cloud hero op het gebied van cybercrime. Elke maand deelt ze met ons weer nuttige informatie in haar blogs!
X