Het cybercrime en informatiebeveiliging overzicht van 2018

Het is alweer december. Een mooi moment om terug te kijken wat 2018 ons zoal heeft gebracht op het gebied van cybercrime en informatiebeveiliging. En om alvast even kort vooruit te kijken naar 2019. Vanuit mijn functie als Security & Compliancy manager zie ik dagelijks alle berichten over ransomware, GDPR en andere cybercrime praktijken waar we in deze digitale wereld mee te maken hebben voorbij komen. In dit blog dus even een overzicht van alles wat er dit jaar onder andere langs is gekomen.

Meltdown & Spectre
We begonnen dit jaar met Meltdown & Spectre. Weet u het nog? De designfout in processoren was wereldnieuws en heeft ons ook wel even bezig gehouden. Het zetten ons aan het begin van het jaar direct even scherp. We moesten direct acteren met een spoedonderhoud om alle onderdelen van het platform van de noodzakelijke software te voorzien. Een koud kunstje voor onze engineers zo bleek.

Parentix Security week
En wat dacht u van de Parentix Security week? Gedurende deze week kwamen diverse onderwerpen op het gebied van cybercrime en de AVG voorbij. De week werd afgesloten met een kennissessie in het prachtige Muiderslot waar ruim 50 van onze klanten aanwezig waren.

AVG
Uiteraard kunnen we 25 mei 2018 niet overslaan. De datum waarop de AVG van kracht ging. De vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens heeft toch wel wat teweeggebracht. We wisten dat deze eraan zou komen, maar toch sloeg de “AVG-stress” massaal toe. Heel begrijpelijk want de invoering van de AVG kan nogal wat impact hebben op organisaties. En wat te denken van de gevolgen. We zien veel berichtgevingen over datalekken, boetes en onderzoeken voorbijkomen en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven.

Andere digitale bedreigingen
Als ik terugdenk aan 2018 dan schieten DDoS-aanvallen op een aantal Nederlandse banken, de schade die nepwinkels aan consumenten toebrengen die inmiddels in de miljoenen loopt, de CEO-fraudes, datalekken en ransomware/cryptoware aanvallen gelijk door mijn hoofd. Er zijn er jammer genoeg teveel om op te noemen en de aanvallen worden ook steeds geavanceerder, professioneler en georganiseerder. Mijn verwachting is dat dit in 2019 niet anders zal zijn. Aan de andere kant zien we ook dat men steeds bewuster wordt van deze bedreigingen. Dat is een goed teken, maar helaas spelen criminelen hier ook op in. Ze blijven manieren zoeken om slachtoffers te maken en daar zijn ze best vindingrijk in. Hoe blijven we ze dan voor? We kunnen niet veel meer doen dan ons zo goed mogelijk laten voorlichten, informeren en beschermen. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen en als Parentix een steentje bij kan dragen dan doen wij dat graag. En daar gaan we in 2019 mee verder!

Prettige feestdagen!