Cybercrime: Safer Internet Day

Op 6 februari is het wereldwijd “Safer Internet Day”. In Nederland is dat de kick-off om een aantal dagen aandacht te vragen voor online-veiligheid en -vaardigheden voor kinderen en jongeren door het organiseren van diverse activiteiten welke bijdragen aan een stuk voorlichting en hopelijk ook bewustwording voor jongeren.

Voor kinderen en jongeren is het internet niet meer weg te denken uit hun leven. Op jonge leeftijd maken zij kennis met het internet en de mogelijkheden die dit biedt. Juist daarom is het van belang dat er al op jonge leeftijd aandacht wordt besteed aan het aanleren van vaardigheden om veilig van het internet gebruik te maken. Dit is een taak voor alle lagen van de samenleving; van ouders tot leraren, van het bedrijfsleven tot de politiek. Jongeren zijn nieuwsgierig, ook zij krijgen de berichtgevingen mee over bijvoorbeeld DDOS-aanvallen, hacks, cyberpesten, etc. Het is van belang dat jongeren weten wat de gevolgen kunnen zijn als je zoiets onderneemt, ook al is het alleen voor de lol. Ook een geintje kan aanzienlijke schade toebrengen, niet alleen bij het slachtoffer maar ook de dader. Cybercrime, in de breedste zin van het woord, is strafbaar. We zien liever dat jongeren met bijvoorbeeld security of hack skills deze op een goede manier toepassen door bijvoorbeeld als securityspecialist aan het werk te gaan dan in een negatieve zin, met het risico dat de jongere vroeg of laat wordt gepakt met alle gevolgen van dien.

Laten wij ons allemaal inzetten voor een beter en veiliger internet. Hieronder een aantal tips:

1. Toezicht

Overweeg de inzet van “parental controls” of “ouderlijk toezicht”. Veel browsers hebben de optie om bijvoorbeeld het surfgedrag te monitoren of om bepaalde sites te blokkeren. Sommige internet modems hebben ook deze optie;

2. Meerdere accounts

Maak verschillende accounts aan op laptop, desktop, etc. Door verschillende accounts aan te maken is het mogelijk om per account aan te geven wat is toegestaan;

3. Veilig surfgedrag

Sommige Internetproviders bieden diensten aan m.b.t. veilig surfgedrag;

4. Maak het bespreekbaar

Maak online veiligheid een bespreekbaar onderwerp. Informeer kinderen en jongeren over de online gevaren en hoe zij deze kunnen herkennen.

Klik hier voor meer informatie over deze dag en hoe jouw kind veilig met internet kan omgaan

By | 2018-02-06T13:52:31+00:00 6 februari, 2018 |
mm
Natasja is Security & Compliancy Manager bij Parentix. Sinds 1998 is ze werkzaam in de ICT branche en sinds juli 2014 in dienst bij Parentix. Interesse in: digitale recherche en cybercrime. Fun fact: Natasja is onze cloud hero op het gebied van cybercrime. Elke maand deelt ze met ons weer nuttige informatie in haar blogs!
X