Cybercrime: wachtwoorden Top 10

Zowel zakelijk als privé maken we tegenwoordig gebruik van één of meer wachtwoorden. Denk hierbij aan een wachtwoord om op een pc of laptop in te loggen of bijvoorbeeld een wachtwoord om bij een webwinkel in te loggen. De afgelopen jaren zien wij steeds vaker dat er omstreeks januari diverse media een wachtwoorden Top 10 publiceren. Een lijstje met de 10 meest gebruikte wachtwoorden en dat is voor veel mensen even schrikken. Bent u wel eens een wachtwoord dat u gebruikt tegengekomen in een Top 10? Veel mensen staan niet stil bij het feit dat hoe gemakkelijker een wachtwoord is, hoe groter het risico is dat deze door een ander te raden en te misbruiken is.

Voorbeelden van (te) simpele wachtwoorden:

12345678
qwerty
Welkom01
password
……en dit zijn slechts een paar voorbeelden die regelmatig in de Top 10 voorkomen.

Wij hebben dit onderwerp al eerder behandeld (zie blog december 2014), maar in de praktijk blijkt dat mensen ondanks de toenemende (digitale) dreiging wachtwoorden te gemakkelijk maken en deze zelden wijzigen. Dit komt enerzijds doordat men de wachtwoorden wil onthouden en anderzijds doordat men niet wordt gedwongen tot een complex wachtwoord of tot wijzigen van het wachtwoord. Door de digitale vooruitgang en doordat wij steeds meer online doen, neemt het aantal wachtwoorden ook toe. Wachtwoorden zijn niet meer uit onze samenleving weg te denken. Staat u er wel eens bij stil hoeveel wachtwoorden u gebruikt en hoe vaak u deze wijzigt?

Wachtoord tips

Hieronder een aantal tips met betrekking tot wachtwoorden:

  • Wijzig wachtwoorden regelmatig.
  • Houd wachtwoorden privé, deel deze niet met anderen.
  • Als u vermoedt dat inloggegevens zijn gestolen, wijzig deze dan direct.
  • Maak wachtwoorden zo moeilijk mogelijk. Gebruik voor het aanmaken bijvoorbeeld een “Password Generator” (een voorbeeld van een website om wachtwoorden te genereren is https://identitysafe.norton.com/password-generator) en denk bij het aanmaken van een wachtwoord aan een combinatie van letters, cijfers en andere tekens zoals een @ of een $.
  • Bewaar wachtwoorden op een veilig plek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een “Wachtwoordmanager” of “Password Safe” zoals “Lastpass”, “KeePass” of “1Password”. Maakt u geen gebruik van een “wachtwoordmanager” bewaar wachtwoorden dan op een veilige plek waar alleen u toegang tot heeft. Schrijf wachtwoorden in ieder geval nooit herkenbaar op in bijvoorbeeld een agenda of op een post-it die u vlak bij de pc of laptop bewaard.

Voor meer tips omtrent wachtwoorden zie: https://wachtwoordbewust.nl of neem contact op met de Parentix Servicedesk op 088 00 87 087 of stuur een mail naar support@parentix.nl.

By | 2017-12-03T12:18:20+00:00 19 januari, 2017 |

About the Author:

Natasja is Windows System Engineer bij Parentix. Sinds 1998 is ze werkzaam in de ICT branche en sinds juli 2014 in dienst bij Parentix. Interesse in: digitale recherche en cybercrime. Fun fact: Natasja is onze cloud hero op het gebied van cybercrime. Elke maand deelt ze met ons weer nuttige informatie in haar blogs! De teller staat inmiddels op 26 stuks.
X