Het delen van je locatie

Ik zag laatst een NOS-reportage waar onder andere werd gesproken over apps die jouw locatie doorsturen naar organisaties als Google of Facebook met als gevolg dat jij bijvoorbeeld advertenties of websites te zien krijgt in je apps of zoekresultaten gerelateerd aan de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gegevens.

Sommige mensen laten bewust de optie waarmee jouw locatie wordt doorgestuurd aanstaan omdat ze het makkelijk vinden. Er zijn ook mensen die deze “af en toe” aanzetten om bijvoorbeeld gebruik te maken van een routeplanner maar er zijn ook mensen die niet doorhebben dat dit aanstaat en wellicht onbedoeld gegevens delen met andere partijen die ze liever niet delen. Zeg nou eerlijk: lees jij alle voorwaarden van een app en loop jij alle instellingen door nadat je een app hebt geïnstalleerd? Denk dat het overgrote deel van de lezers hier “nee” op antwoord. En dat is ook niet zo gek. De voorwaarden zijn veelal lappen (juridische) tekst waar je niet even snel doorheen scrolt en niet alle apps en devices zijn even gebruiksvriendelijk als het over het aanpassen van beveiliging,- of privacy instellingen gaat.

Toch is het belangrijk om te weten wat je allemaal met “de wereld” deelt want apps die locatie, – of andere gegevens verzamelen kunnen deze ook versturen als ze “in de achtergrond” (dus op het moment dat je deze niet actief gebruikt) draaien. Ik heb dit onderwerp in juli 2016 ook al eens benoemd maar zoals veel zaken op dit gebied blijft het steeds terugkomen. Sinds de invoering van de AVG hebben we het “recht op inzage” (artikel 15) welke informatie een organisatie over ons heeft verzameld en hoe deze is verwekt. Daarnaast hebben we ook het “recht op vergetelheid” (artikel 17) wat inhoud dat een organisatie jouw (persoons)gegevens moet wissen tenzij deze bijvoorbeeld wettelijk verplicht is om bepaalde gegevens te verwerken.

Het is een mooie ontwikkeling, maar denk jij hier over na op het moment dat je een app bewust toestemming geeft data te verzamelen? Laat staan als je dit onbewust aan hebt staan. En wat als je een app verwijderd vraag je dan of deze al de over jouw verzamelde data verwijderd? Misschien zouden we iets meer aandacht moeten besteden aan welke informatie we delen en deze zelf proactief waar mogelijk beperken.

Link naar website AP met meer informatie over Apps:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/internet-telefoon-tv-en-post/apps