Hoe herken je veilige webwinkels?

Enige tijd geleden hebben wij het gehad over hoe veilige webwinkels te herkennen zijn. Gezien dit onderwerp weer volop in het nieuws is, laten wij dit onderwerp nog een keer voorbijkomen. Het aantal online aankopen groeit nog steeds ieder jaar. Gezien het steeds groter wordende aanbod van producten, die online verkrijgbaar zijn, is dit geen vreemde ontwikkeling. Waarom zou je de deur uit gaan om iets te kopen, terwijl het bij wijze van spreken met één muisklik geregeld kan zijn? Het product wordt afgeleverd waar je wenst en als de aankoop niet goed is, stuur je deze gewoon terug. Gemak dient de mens.

Uiteraard springen criminelen handig op deze digitale ontwikkeling in. Er zijn “discutabele” webwinkels actief en ook iedere particuliere aanbieder is niet even betrouwbaar. We hebben allemaal wel eens verhalen gehoord over bestellingen, die niet worden geleverd en waarbij de verkopende partij van de aardbodem lijkt verdwenen. Aankopen, betaald met bijvoorbeeld een creditcard, zijn veelal verzekerd in geval van schade of oplichting, maar voorkomen is beter dan genezen.

Hoe herken je veilige webwinkels?
Het is heel makkelijk om een website dusdanig te kopiëren dat deze bijna niet van het origineel te onderscheiden is of zelf iets te bedenken onder een naam die mensen relateren aan een bekend merk. Er zijn een aantal tips die je zelf kunt toepassen om te bepalen of een webwinkel legitiem is:

1. Zijn de prijzen marktconform?
Als artikelen worden aangeboden voor prijzen die te mooi zijn om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

2. Controleer of de keurmerken op de website echt zijn.
Veel winkels maken gebruik van keurmerken, controleer bij de betreffende instantie(s) of het keurmerk inderdaad is toegekend.

3. Google de naam van de webwinkel
Zoek op internet naar recensies en kijk of er meer informatie over de webshop te vinden is, zoals een winkel, afhaalmogelijkheden, contactgegevens, locatie e.d.

4. Controleer of de website is “beveiligd”
Webwinkels maken over het algemeen gebruik van een beveiligde verbinding, waardoor gegevens die worden verstuurd, versleuteld worden. Indien de website gebruikt maakt van een beveiligde verbinding dan zie je een “slotje” aan het einde van de adres balk.

5. Maak gebruik van een betalingsmethode die (indien noodzakelijk) terug te vorderen is
Creditcard- en Paypalaankopen zijn veelal terug te vorderen indien een aankoop niet goed wordt afgehandeld. Achteraf betalen zou ook een mogelijkheid zijn.

6. Zijn de voorwaarden voor wat betreft leveren, retourneren en betalen duidelijk omschreven?

7. Hoe professioneel ziet de website eruit?
Een nette en op het oog professioneel uitziende website zal eerder als betrouwbaar worden gezien dan een slordige, niet beveiligde website.

8. Controleer hoe lang de verkopende partij actief is op de betreffende website.
Webbeheerders proberen zoveel mogelijk oplichters e.d. te weren van hun websites Hoe langer iemand actief is op de website hoe beter.

Bovenstaande tips zijn niet waterdicht. Ze bieden geen garantie dat een webshop legitiem is en dat er nooit iets mis zal gaan, maar ze zijn een goed begin om de meest opvallende nepwebwinkels te herkennen. Mocht je toch slachtoffer worden van fraude via een webwinkel of particulier persoon dan is het altijd verstandig om aangifte te doen bij politie en dit te melden bij websites zoals Fraudehelpdesk.nl