Hoe slim is slim speelgoed?

De feestdagen staan weer voor de deur. De nieuwste catalogussen van de grootste speelgoedwinkels lagen een tijdje geleden al in de brievenbus van de meeste huishoudens en worden met grote zorgvuldigheid doorgespit om het verlanglijstje voor Sinterklaas of de Kerstman samen te stellen.

Net zoals bijvoorbeeld bij TV’s komt het steeds vaker voor dat speelgoed verbonden kan worden met internet, smart toys. En dit is wel iets voor ouders/verzorgers om rekening mee te houden. Het verbinden van een “smart toy” met het internet kan gevolgen hebben voor de privacy en veiligheid voor jou en je kinderen. Afhankelijk van hoe “slim” het speelgoed is kan deze bijvoorbeeld een microfoon, camera, spraakherkenning of zelfs gps-opties bevatten. Als het speelgoed data (bijvoorbeeld beeld, geluid of locatie) verzameld waar gaat dat dan heen? Wie kan daarbij? Wordt het met derden gedeeld? Hoe makkelijk is het af te luisteren of te onderscheppen? En zo zijn er nog meer vragen met betrekking tot onze privacy en veiligheid.

Wat te denken van als er een account aangemaakt moet worden bij bijvoorbeeld de fabrikant of het speelgoed te registreren voor garantie of updates. Welke informatie geef je dan prijs? Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van slim speelgoed. Tegenwoordig is het heel normaal om de camera en microfoon van bijvoorbeeld een laptop of ander device af te plakken of er een schuifje voor te doen. Of om de locatievoorziening uit te zetten van bijvoorbeeld de smartphone. Als we dit soort functies bij speelgoed zouden uitzetten of afplakken dan zou het speelgoed misschien wel ineens een stuk minder “smart” kunnen zijn maar misschien ook gelijk een stuk minder leuk om mee te spelen. Wat is dan wijsheid?

Hierbij een paar tips om toch zo veilig mogelijk gebruik te maken van een slim speelgoed:

  • Zoek voor aanschaf naar ervaringen van anderen met het speelgoed.
  • Indien het speelgoed software bevat: onderzoek of de fabrikant updates uitbrengt, met welke regelmaat en hoe deze geïnstalleerd kunnen worden.
  • Installeer de door de fabrikant geleverde software updates.
  • Sluit het speelgoed alleen aan op een beveiligde Wifi-verbinding.
  • Geef zo min mogelijk persoonlijke en privacygevoelige informatie op bij het aanmaken van een account.
  • Lees de gebruikersovereenkomst goed door.
  • Lees het privacybeleid goed door.

Zijn de verlanglijstjes al in aantocht? Met deze tips ben je goed voorbereid op de feestdagen!