Ik ga op vakantie en neem mee… 2018

De zomervakanties staan weer voor de deur. Een moment van ontspanning en lekker genieten van zon, zee en strand. Alhoewel…veel mensen nemen hun telefoon, tablet of laptop mee op vakantie om op de hoogte te blijven van wat er op het thuisfront gebeurt of om af en toe toch hun e-mail te lezen. Maar wat als tijdens de vakantie je telefoon, tablet of laptop wordt gestolen of je account wordt gehackt? Tijd om een paar tips te herhalen zodat je voorbereid op vakantie gaat.

Wat kun je doen?
In het geval dat je telefoon, tablet of laptop wordt gestolen dien je natuurlijk aangifte te doen bij de politie, de verzekering in te lichten maar vergeet ook niet om van alle accounts die je op het device gebruikt het wachtwoord te wijzigen of te laten blokkeren. Denk hierbij aan onder andere e-mail, toegang tot (externe) bedrijfsnetwerk en websites waarvoor je automatisch inlogt via de browser. Hetzelfde geldt voor als jouw account wordt gehackt. Verander dan zo snel mogelijk het wachtwoord van het desbetreffende account of laat deze blokkeren. Gaat het om een account wat je gebruikt om een connectie te maken naar de Parentix Cloud laat deze dan zo snel mogelijk veranderen door onze ServiceDesk.

Wat kun je doen als jouw collega/medewerker die contact heeft met Parentix op vakantie gaat?
Gaat jouw Parentix contactpersoon met vakantie, zorg dan dat er op tijd een vervanger is en dat deze bij Parentix bekend is als gemachtigd contactpersoon. Mochten er gedurende bijvoorbeeld vakanties problemen zijn, dan kan deze persoon direct met Parentix schakelen en wij met hem of haar in het geval wij een probleem constateren.

Devices die thuis achterblijven
Niet iedereen neemt zijn of haar devices mee op vakantie. Voor de devices die thuis achterblijven geldt het advies deze veilig en uit het zicht op te bergen.

Nog wat handige tips
Tot slot nog een paar handige tips voor zowel tijdens als buiten de vakantieperiode:

  • Maak je gebruik van een openbare Wi-Fi verbinding? Maak dan gebruik van een VPN voor een beveiligde verbinding;
  • Maak, indien mogelijk, gebruik van “two-factor authentication”;
  • Laat je laptop, tablet of mobiel nooit onbeheerd achter;
  • Maak gebruik van een wachtwoord of pincode op je devices;
  • Deel inlognamen en wachtwoorden niet met anderen en sla deze op een veilige manier op in bijvoorbeeld een password manager;
  • Indien mogelijk: stel Multi Factor Authentication in voor de door u afgenomen diensten;
  • Zorg dat alle software op jouw device up-to-date is;
  • Installeer onder andere een ad-blocker, pop-up blocker en antivirus programma;
  • Pas op met downloaden van apps, bestanden van internet en de mailtjes (en bijlages) die je opent.

Geniet van je vakantie!