Internet of Things veiligheidskeurmerk

Internet Of Things

Internet of Things veiligheidskeurmerk

In het verleden heb ik het weleens gehad over het gevaar van IoT-apparaten. De videorecorders, waterkokers, koelkasten en alle andere apparaten die we aan ons thuisnetwerkje en mogelijk het internet knopen. Inmiddels heeft het kabinet in juni een wetsvoorstel gepresenteerd dat een veiligheidskeurmerk voor IoT-apparaten en it-diensten/processen mogelijk maakt.

Is dit een stap in de goede richting? Ja, maar dan wel met de opmerking dat ik benieuwd ben hoe dit in de praktijk zal uitpakken. Zoals ik het nu lees zijn er 3 niveaus van certificering. Producten en diensten kunnen door een geaccrediteerde instantie hun producten laten certificeren, maar ze kunnen ook zelf een conformiteitsbeoordeling doen. Dat kan alleen voor producten en diensten met een laag risico of voor het laagste certificeringsniveau. Een leverancier die zelf de beoordeling doet heeft een aantal vereisten waar een product of dienst aan moet voldoen, maar ondanks dat zal het voor vele dan nog klinken als een slager die zijn eigen vlees keurt.

En wat betekend deze certificering voor de consument? Het zou de digitale weerbaarheid van de EU verhogen. Maar is dat ook zo? Het zal zeker bijdragen, maar ik blijf erbij dat we als consumenten zelf ook onderzoek moeten doen naar de veiligheid van apparaten en diensten in plaats van blindstaren op een logo op een verpakking. Kijk bijvoorbeeld naar de specificaties van een product, zoek naar reviews, stel vragen. Meedoen aan het keurmerk is vooralsnog vrijwillig, dus straks heb je als consument nog meer te kiezen en uit te zoeken. Dat zal niet voor iedereen even makkelijk zijn.

Door |2020-09-22T13:53:56+02:001 september, 2020 |
mm
Natasja is Security & Compliance Manager bij Parentix. Sinds 1998 is ze werkzaam in de ICT branche en sinds juli 2014 in dienst bij Parentix. Interesse in: digitale recherche en cybercrime. Fun fact: Natasja is onze cloud hero op het gebied van cybercrime. Elke maand deelt ze met ons weer nuttige informatie in haar blogs!