Mondkapjes kopen

De omvang van WhatsApp fraude

In oktober 2019 heb ik een blog geschreven over WhatsApp fraude. Eerder deze maand zag ik een aantal artikelen voorbijkomen met cijfers over de (gemelde) schade in 2019. Deze blijkt ruim 1 miljoen euro te zijn. Dat is veel geld en het geeft maar weer aan hoe lucratief deze manier van frauderen is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat fraudeurs hiermee doorgaan.

In vergelijking met 2018 is de schade zelfs een verviervoudiging. In de onderstaande artikelen wordt zelfs vermeld dat het bedrag van 1 miljoen wellicht vele malen hoger is gezien niet iedereen aangifte doet. Hoe zal dat in 2020 zijn? Zal de schade en aantal slachtoffers blijven toenemen?

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan deze manier van frauderen. Mensen worden steeds meer bewust en zijn eerder geneigd om de vraag om geld van een onbekend nummer in twijfel te trekken. Er wordt eerder geprobeerd om op een andere manier te achterhalen of het verzoek legitiem is. Hopelijk wordt het hierdoor steeds minder interessant voor fraudeurs om met deze praktijken door te gaan. Mochten mensen dan toch slachtoffer worden, dan is de drempel om aangifte te doen hopelijk lager geworden door alle media-aandacht.

Wat kun je doen om WhatsApp fraude te voorkomen? Laten we de tips van vorig jaar nog even opsommen:

  • Als eerste een inkoppertje maar heel belangrijk: maak geen geld over totdat je zeker weet dat het goed zit.
  • Controleer of het bericht echt van de persoon is van wie je denkt dat het is. Neem via een ander kanaal (bijv. e-mail of een bij jou bekend (mobiele) nummer) contact op met de persoon in kwestie.
  • Controleer het nummer van de persoon welke contact met jou opneemt via Google. Als een nummer veel wordt gebruikt voor fraude dan zal dit ergens vermeld zijn.
  • Scherm profielen en gegevens zo veel mogelijk af zodat niet de hele wereld jouw profiel kan inzien. Denk hierbij ook aan je vriendenlijst.
  • Is een profielfoto openbaar? Gebruik dan een foto waar je zelf niet herkenbaar op bent. Tip: gebruik een foto van een huisdier, cartoon, hobby of iets anders wat niet zomaar aan jou gerelateerd kan worden.

Meer lezen?
https://nos.nl/artikel/2318591-schade-via-whatsapp-fraude-vorig-jaar-verviervoudigd.html
https://nos.nl/artikel/2286217-fraudeurs-verdienen-meer-geld-met-sms-en-whatsappfraude.html