Online voornemens voor 2019

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wie heeft er goede voornemens gemaakt voor 2019? Standaard antwoorden zijn vaak in de lijn van “ik ga stoppen met roken” of “ik ga vaker naar de sportschool”, maar eigenlijk nooit iets als “ik ga mijn wachtwoorden vaker wijzigen” of “ik schoon mijn online-accounts even goed op”. Best apart gezien we steeds meer online actief zijn.

Aan de ander kant: wie denkt hier nou aan bij het maken van voornemens? Ik denk dat dit soort voornemens bij de meeste mensen niet eens in het rijtje van “mogelijke voornemens” voorkomt. Toch? En als we het dan toch over rijtjes hebben: ik kwam laatst op een website een bericht tegen over de meest aangetroffen wachtwoorden in datalekken tegen. En wat staat er op nummer 1? Juist, de bekende “123456”. De overige 9 zijn overigens ook inkoppertjes: “password”, “qwerty” … en meer van dit soort veel te bekende varianten. Zullen we het wijzigen van wachtwoorden dan toch maar op het lijstje van goede voornemens zetten?

En als we dat doen dan uiteraard met de kanttekening dat we de nieuwe wachtwoorden iets moeilijker te kraken maken. Hoe doe je dat? Verzin een wachtwoord met ongeveer 12 karakters en eventueel tekens als @ of een $ erin verwerken. Vergeet uiteraard ook niet de wachtwoorden goed en veilig op te slaan in bijvoorbeeld een wachtwoordmanager. Een sterk wachtwoord op een Post-it schrijven en aan je scherm of onder je toetsenbord plakken is niet meer van deze tijd. Net als het herkenbaar opschrijven in bijvoorbeeld een agenda. En als we dan toch bezig zijn besteed dan ook even tijd aan de thuis-netwerkjes en devices?

Sterke wachtwoorden zijn een goed begin, maar vergeet ook niet de rest na te lopen en waar nodig software updaten, niet gebruikte (online)accounts opschonen. En misschien her en der de beveiliging wat opschroeven. En blijf natuurlijk alert op SPAM mailtjes die om de haverklap in je inbox terecht komen. Ook in 2019 zal internet een grote invloed hebben in ons dagelijks leven op zowel privé als werkgebied, dus blijf alert en bewust omgaan met alles wat je deelt op het internet.

Goed en veilig 2019!