Open wifi of VPN?

Door de jaren heen is het als tip al eens voorbijgekomen: het gebruik van open wifi, of eigenlijk wanneer het beter is om geen gebruik te maken van open wifi (ook wel hotspots genoemd). Op veel locaties zoals in openbaar vervoer (niet alleen in treinen, bussen, metro’s of trams, maar ook op halten en stations), cafés, hotels, et cetera wordt open wifi aangeboden. Heel handig, maar hoe veilig is dit?

Open wifi houdt in dat u zonder in te loggen gebruik kunt maken van een wifi-netwerk, waarmee u een connectie tot het internet hebt. Handig, want het scheelt in het verbruik van uw databundel, maar wat veel mensen niet weten, is dat, als u geen voorzorgsmaatregelen neemt, verkeer over een open wifi-netwerk relatief makkelijk is “af te luisteren”. Open wifi kan prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld het lezen van een nieuwssite, maar pas op met het versturen van privacygevoelige informatie over open wifi. Niemand zit erop te wachten dat bijvoorbeeld de e-mails, die wij lezen, of de inlognamen en wachtwoorden, die via open wifi worden verzonden, worden onderschept. Het is dan veiliger om gebruik te maken van de databundel of een VPN-dienst dan open wifi.

Hoe kunt u dataverkeer over open wifi beveiligen?

Zoals aangegeven, kunt u gebruik maken van uw data bundel, maar u kunt ook kiezen voor het gebruik van een VPN-verbinding over de open wifi-verbinding. Door gebruik te maken van een VPN (Virtual Private Netwerk) creëert u een beveiligde “tunnel” tussen bijvoorbeeld uw telefoon of tablet en de VPN-dienst. Het verkeer dat door de “tunnel” gaat is versleuteld en niet zomaar af te luisteren. Hier hebt u een VPN-dienst voor nodig en daarin bestaan twee smaken: gratis en betaald. Er wordt vaak gedacht dat een gratis dienst “slecht” is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn vaak wel een aantal beperkingen, zoals snelheid, data-limiet en beschikbaarheid per land, maar of dat echt als een nadeel wordt gezien verschilt per persoon. Het is maar net wat de wensen van de gebruiker zijn.

Wat van belang is bij de keuze van een VPN-dienst is de verbindingstechniek (voor thuisgebruik wordt OpenVPN geadviseerd) en waar de dienst is gevestigd. Diverse inlichtingendiensten wisselen informatie met elkaar uit.
Zo is er in ons land binnenkort een referendum over de zogeheten “sleepwet”, waarbij wordt gekeken naar het voorbijkomende dataverkeer. De bijnaam is een verwijzing naar het sleepnet uit de visserij, omdat alle data erin wordt “gevangen”. Pas later wordt uitgezocht of de data van belang is voor het onderzoek of niet.
In de Verenigde Staten zijn er nog meer wetten, waarbij allerlei dataverkeer wordt geanalyseerd. Een VPN-verbinding helpt dan weliswaar door de encryptie, maar als deze data wordt opgeslagen dan ontstaat de mogelijkheid om de gegevens te ontsleutelen en is de verzonden data als nog bekend bij de Amerikaanse autoriteiten.

Let bij de keuze van een VPN-dienst op het land waar deze is gevestigd en in hoeverre er wordt “meegekeken” door inlichtingendiensten. Als “leek” is dat moeilijk te bepalen. Onderstaande link naar een artikel van de consumentenbond geeft hier een korte uitleg over. Daarbij kunt u ondere andere letten op het feit dat het VPN-verkeer wordt gelogd. Als de VPN-dienst geen log bijhoudt dan kan daar later ook geen data uitgehaald worden. Natuurlijk is het wel van belang om te controleren of de bewering van de leverancier van de VPN-dienst klopt en deze niet alleen op het eigen woord te geloven. Verder staan er in het artikel een aantal VPN-diensten vermeld. Lees in ieder geval de algemene voorwaarden van de aanbieder van de dienst goed door, voordat u een keuze maakt.
https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/veiliger-internetten-met-een-vpn#no4

By | 2018-04-03T11:30:09+00:00 3 april, 2018 |
mm
Natasja is Security & Compliancy Manager bij Parentix. Sinds 1998 is ze werkzaam in de ICT branche en sinds juli 2014 in dienst bij Parentix. Interesse in: digitale recherche en cybercrime. Fun fact: Natasja is onze cloud hero op het gebied van cybercrime. Elke maand deelt ze met ons weer nuttige informatie in haar blogs!
X