Slim speelgoed veilig

Slim speelgoed: Veilig?

De feestdagen staan weer voor de deur. We beginnen met Sinterklaas en dan rechtstreeks door naar Kerst. Ruim voor december zijn de verlanglijstjes met de grootste zorgvuldigheid opgesteld en wordt er (on)geduldig afgewacht op wat Sinterklaas en/of de Kerstman dit jaar meebrengt. Vorig jaar hebben we het ook over “Slim speelgoed” gehad maar gezien dit niet meer is weg te denken laten we dit onderwerp nog een keer voorbijkomen. Het komt steeds vaker voor dat speelgoed verbonden kan worden met het internet en dat vraagt, wat betreft veiligheid en privacy, toch wel wat aandacht.

Afhankelijk van hoe “slim” het speelgoed is kan deze uitgerust zijn met bijvoorbeeld een microfoon, camera, spraakherkenning of zelfs gps-opties bevatten. Als het speelgoed data (bijvoorbeeld beeld, geluid of locatie) verzameld waar gaat dat dan heen? Wie kan daarbij? Wordt het met derden gedeeld? Hoe makkelijk is het af te luisteren of te onderscheppen? En zo zijn er nog meer vragen met betrekking tot privacy en veiligheid. Wat te denken van als er een account aangemaakt moet worden bij bijvoorbeeld de fabrikant of het speelgoed te registreren ten behoeve van garantie of updates. Welke informatie wordt er dan gevraagd? Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van slim speelgoed.

Helaas is het niet altijd mogelijk om op voorhand alle aspecten en (on)mogelijkheden wat betreft veiligheid en privacy van een stuk speelgoed uit te zoeken. Maar het is wel aan te raden om hier bewust mee om te gaan. Gelukkig worden dan ook steeds vaker de camera en/of microfoon van bijvoorbeeld een laptop of ander device afgeplakt of voorzien van een schuifje. Of de locatievoorziening van bijvoorbeeld een smartphone wordt uitgezet. Als we dit soort functies bij speelgoed zouden uitzetten of afplakken dan zou het speelgoed misschien wel ineens een stuk minder “smart” kunnen zijn, maar misschien ook gelijk een stuk minder leuk om mee te spelen. Wat is dan wijsheid?

Een paar tips om toch zo veilig mogelijk gebruik te maken van een slim speelgoed:

  • Zoek voor aanschaf naar ervaringen van anderen met het speelgoed.
  • Indien het speelgoed software bevat: onderzoek of de fabrikant updates uitbrengt, met welke regelmaat en hoe deze geïnstalleerd kunnen worden.
  • Installeer de door de fabrikant geleverde software updates.
  • Sluit het speelgoed alleen aan op een beveiligde wifi-verbinding.
  • Geef zo min mogelijk persoonlijke en privacygevoelige informatie op bij het aanmaken van een account.
  • Lees de gebruikersovereenkomst goed door.
  • Lees het privacybeleid goed door.