Mijn voorliefde voor cybercrime, in blog nr 50!

In november 2014 werd het eerste “cybercrime” blog gepost en nu plaatsen we het 50e blog. Dat zijn er best veel in 4,5 jaar. Maar als we kijken naar hoe informatiebeveiliging in beweging is de afgelopen jaren, is het eigenlijk ook niet vreemd dat er zoveel over wordt geschreven. Maar hoe zijn de Cybercrime blogs van Parentix eigenlijk tot stand gekomen?

Voor veel mensen is cybercrime of informatiebeveiliging nog steeds een onderwerp wat ze liever vermijden en dat terwijl niemand meer opkijkt van berichten in het nieuws over een DDOS-aanval of een datalek. Eigenlijk komen we allemaal wel in aanraking met een vorm van cybercrime. Denk bijvoorbeeld maar aan de e-mailtjes van een bank waar je helemaal geen klant van bent of de zogenaamde Microsoft-medewerkers die je telefonisch benaderen om de problemen met je computer op te lossen.

Ik heb altijd een (volgens sommige een ietwat “ongezonde”) voorliefde gehad voor cybercrime. Deze interesse is tijdens mijn studie verder aangewakkerd waardoor ik hier meer mee ben gaan doen. Bij mijn sollicitatie bij Parentix kwam dit uiteraard ter sprake en als er één werkgever is die openstaat voor initiatieven en ambities van medewerkers dan is het Parentix wel. Zo kwam eind 2014 het idee om een blog over cybercrime te schrijven en sindsdien ben ik daar niet meer mee gestopt. Het is toch leuk als je werkgever je de kans geeft om van je interesses je werk te maken en als ik daarmee ook kennis kan delen met collega’s en de lezers van de blogs dan is dat helemaal mooi meegenomen.

Voor mij bleef het echter niet bij het schrijven van blogs. Binnen Parentix werd ik ook steeds meer betrokken bij de informatiebeveiliging en inmiddels heb ik daar een fulltimebaan aan. Mijn vorige blog “Het creëren van bewustwording” geeft een aardig beeld van mijn “dagelijkse werkzaamheden”. Van het schrijven van blogs, het geven van presentaties en werkzaamheden m.b.t. onze informatiebeveiliging tot het sparren met mijn collega’s over nieuwe initiatieven t.b.v. bewustwording. Heel divers en veel vrijheid en dat maakt het juist zo leuk.

Van de 50 blogs die ik heb geschreven heb ik toch wel enkele favorieten.

De top-3 van Natasja:

  1. Bewust zijn…en blijven (oktober 2018)
  2. Online voornemens voor 2019 (januari 2019)
  3. De menselijke factor (juni 2015)

Zullen we kijken of we aankomende jaren de 100 blogs kunnen aantikken? Iets in mij zegt dat dat wel moet lukken.