wat is catfishing

Wat is catfishing?

Catfishing: een veelvoorkomend fenomeen en iets wat we helaas ook steeds vaker in de media zien. We zien steeds meer verhalen voorbijkomen over mensen welke zijn opgelicht door een “geliefde” (catfish) in het binnen, – of buitenland. Gelukkig wordt de drempel om over dit soort oplichting te praten steeds lager, zodat mensen leren van de ervaringen van anderen.

Hoe gaan de oplichters te werk?

Oplichters zoeken op social media of dating sites naar slachtoffers en weten deze met een goed verhaal zo in te pakken, dat ze volledig vertrouwen genieten. Zodra ze het vertrouwen hebben, daar kan een proces van maanden aan vooraf gaan, beginnen de verhalen over financiële problemen. Doordat er op dat moment een band is tussen beide personen, zal het slachtoffer eerder geneigd zijn om de ander uit de brand te helpen zonder al te veel vragen te stellen of het verhaal te wantrouwen.

Zodra dat eenmaal is begonnen zullen de vragen om hulp steeds vaker voorbijkomen. Zo verdienen criminelen goed geld. Ze verzinnen “een goed verhaal” en maken misbruik van de gevoelens van een ander. Mocht het slachtoffer de vraag toch in twijfel trekken en vragen beginnen te stellen, dan veranderd de toon van de crimineel. Alle trucs worden ingezet om de ander zo ver te krijgen dat er wordt betaald.

Hoe kun je catfishing voorkomen?

Iedereen kan slachtoffer van een “catfish” worden, maar criminelen richten zich over het algemeen op kwetsbare mensen. Ze worden steeds beter in het opzetten van profielen en steeds gedrevener in het overhalen van slachtoffers. Toch zijn er een paar tips die ik mee wil geven welke mogelijk kunnen helpen met het controleren of een persoon is wie hij/zij zegt te zijn.

  • Zoek de naam online op. Google de naam en controleer welke “hits” er naar boven komen;(Hoe meer informatie je over de persoon weet hoe beter je kan controleren of hij/zij bestaat en ook echt de persoon is met wie jij contact hebt. Bestaan er profielen op social media, wordt deze persoon op andere websites zoals bedrijf, sportvereniging, etc. genoemd.)
  • Controleer of foto’s die je tot je beschikking hebt elders worden gebruikt bijvoorbeeld via https://images.google.com/ (Het kan zijn dat foto’s ergens van het internet of een ander profiel zijn gekopieerd.)
  • Als het contact via een social media platform als Facebook loopt: hoe ziet het profiel eruit? Komt deze geloofwaardig over?
  • In de URL van bijvoorbeeld Facebook staat een unieke gebruikersnaam. Deze kan je gebruiken in een zoekopdracht naar andere profielen op internet. Komen deze profielen overeen met de persoon met wie jij praat?

En dan nog een paar kenmerken van datingfraude

  • De partner bevindt zich veelal in het buitenland;
  • De partner is “de ideale partner”;
  • De partner belooft dat jullie elkaar snel zullen ontmoeten, maar er zijn wat “problemen” die dit verhinderen;
  • Je partner vraagt om geld of andere waardevolle goederen, want hij/zij kan tijdelijk niet bij zijn/haar eigen geld of heeft nog een grote som geld te goed.