Whatsapp fraude

WhatsApp Fraude: Whats dat?

De meeste mensen onder ons zijn welwillend om een vriend of familielid in nood te helpen. Dus wat doe je als een goede vriend of familie via WhatsApp je vraagt om hem of haar uit financiële probleem te helpen? Je schiet de persoon in kwestie te hulp, toch? Een hele normale reactie, maar helaas spelen fraudeurs hier graag op in. Beter gezegd: ze maken er graag misbruik van om er zelf beter van te worden. Hoe doen ze dat?

Om te beginnen zoekt de fraudeur via openbare bronnen zoals Marktplaats of Facebook naar informatie zoals foto’s, namen, telefoonnummers. Als ze een slachtoffer hebben gevonden, dan zoeken ze binnen het netwerk van het slachtoffer naar contactpersonen (vrienden, familie) en hoe er onderling wordt gecommuniceerd. Facebook is hier een goede bron voor. Veel mensen hebben een openbaar profiel waardoor vrienden, familie, stijl van communiceren en profielfoto’s makkelijk achterhaald kunnen worden. Als dat bekend is dan krijgt het slachtoffer een bericht van een “bekende”. Het nummer zal afwijken van wat het slachtoffer kent, maar dat wordt door de fraudeur verklaard door bijvoorbeeld: “ik heb een nieuw nummer”. De foto welke de fraudeur gebruikt in de chat komt bekend voor (die komt bijv. van Facebook) en de stijl van communiceren komt ook aardig overeen met hoe de werkelijke afzender normaal met het slachtoffer communiceert. De fraudeur is handig in het omzeilen van vragen van het slachtoffer, want deze heeft “haast” en heeft het geld “met spoed” nodig. Doordat we graag onze medemens willen helpen kan dat al genoeg zijn om overstag te gaan en geld over te maken naar de rekening welke wordt opgegeven.

Wat kan je doen om WhatsApp fraude te voorkomen? Een paar tips:

  • Als eerste een inkoppertje maar heel belangrijk: maak geen geld over totdat je zeker weet dat het goed zit.
  • Controleer of het bericht echt van de persoon is van wie je denkt dat het is. Neem via een ander kanaal (bijv. e-mail of een bij jou bekend (mobiele) nummer) contact op met de persoon in kwestie.
  • Controleer het nummer van de persoon welke contact met jou opneemt via Google. Als een nummer veel wordt gebruikt voor fraude dan zal dit ergens vermeld zijn.
  • Scherm profielen en gegevens zo veel mogelijk af zodat niet de hele wereld jouw profiel kan inzien. Denk hierbij ook aan je vriendenlijst.
  • Is een profielfoto openbaar? Gebruik dan een foto waar je zelf niet herkenbaar op bent. Tip: gebruik een foto van een huisdier, cartoon, hobby of iets anders wat niet zomaar aan jou gerelateerd kan worden.

En zo zet je de eerst stappen om de kans zo klein mogelijk te maken dat je slachtoffer wordt van WhatsApp fraude.