klein crypto

Mailberichten met gevaarlijke cryptoware blijven in omloop

Op dit moment is het mogelijk dat u mailberichten ontvangt met cryptoware bestanden. Wij willen u nadrukkelijk waarschuwen voor de gevaren van deze mail. In de meeste gevallen gaat het om de afzender legalmail.it met een zip bestand hier aan toegevoegd. Wij adviseren u deze mail en de bijlage hierin niet te openen en direct uit uw inbox te verwijderen.
Hieronder vindt u algemene informatie over cryptoware. Wilt u meer lezen, kunt u ons blog over cryptoware lezen.

Wat is cryptoware?
Cryptoware (ook wel ransomware genoemd) is kwaadaardige software die bestanden op de lokale pc/laptop en soms zelfs ook netwerk folders versleuteld. Het slachtoffer krijgt, nadat de software zijn werk in de achtergrond heeft gedaan (je merkt er in eerste instantie niets van), een melding te zien dat de bestanden vrij worden gegeven zodra er een bedrag (veelal in bitcoins) wordt betaald.

Hoe komt het binnen?
In het algemeen komt ransomware via een e-mail binnen. Deze e-mail bevat veelal een attachment dat een macro of een ander script bevat. Door het attachment te openen en de macro of het script te activeren kan de ransomware zijn werk doen. Maar er zijn ook gevallen bekend, waarbij ransomware via besmette advertenties op internet wordt verspreid.

Waarom is dit zo’n groot probleem?
Versleutelde bestanden zijn niet zomaar te “ontsleutelen”. Er zit een encryptie achter, die niet zomaar te breken is. Dit, in combinatie met het feit dat lang niet iedereen (recente) back-ups heeft van de data, resulteert erin dat mensen en organisaties ingaan op het betalen van het bedrag in de hoop dat de bestanden weer worden vrijgegeven.

Wat doet Parentix om cryptoware tegen te gaan?
Wij doen er alles aan om cryptoware te bestrijden. Alle binnenkomende mails worden gescand door een uitgebreid mailfilter dat continu in verbinding staat met andere spamfilters en een centrale, wereldwijde omgeving. Hierdoor worden nieuwe aanvallen snel herkend en actief geblokkeerd. Toch duurt het meestal een enkele uren voordat een nieuw virus of cryptoware actief herkend wordt door de automatische geïnstalleerde nieuwe versie van het filter. En precies in deze paar uur kan het gebeuren dat u geïnfecteerd raakt.

Door middel van de website en emails proberen wij u bewust te maken deze gevaren.  Een besmetting is vervelend, want het kost meestal enkele uren om uw bestanden weer terug te zetten vanaf de backup.
Twijfelt u over de echtheid van de mail, kunt u altijd contact opnemen via de servicedesk op 088-0087 987.

 

By | 2017-12-03T12:18:19+00:00 7 februari, 2017 |

About the Author:

Parentix is Cloud Solutions Provider van zakelijke software in de Cloud op laptop, tablet en mobiel. Een ervaren team van Cloud specialisten bouwt en beheert al meer dan 15 jaar lang Cloud omgevingen voor duizenden gebruikers in vele landen. Onze klanten werken waar en wanneer zij willen via het beschermde netwerk van Parentix, met de benodigde zakelijke software, bestanden en real-time data. Wij zijn gevestigd in Amsterdam-Duivendrecht, met ons datacenter om de hoek. Wilt u kennis met ons maken? U bent altijd welkom bij ons op kantoor om tijdens een kop koffie uw vragen te stellen aan een van onze Cloud specialisten!
X