De wijze waarop Parentix de uitdagingen benaderde, sprak me aan. Het is geen grote organisatie en dat merk je. De ondernemer zélf zat bij ons aan tafel. Dat is prettig.
Erik Achterkamp - Financieel directeur, Komori International Europe

Business case
Komori is een Japanse fabrikant van drukpersen. Met een marktaandeel van 30% is Komori International Europe een belangrijke speler in de Europese grafische industrie. Vanuit kantoren in Utrecht, Parijs, Milaan en Leeds worden de klanten, de drukkerijen, bediend. Financial Director Erik Achterkamp werkt sinds vorig jaar samen met Parentix. “Nadat we in 2009 al waren gestart met de implementatie van Exact Globe en Exact Synergy, besloten we vorig jaar zomer om geen fysieke ruimte meer aan te houden voor onze server, maar daarmee de cloud in te gaan,” zegt hij. “Parentix werd de leverancier.”

Achterkamp vertelt dat hij nooit over één nacht ijs gaat, bij elk zakelijk besluit. “Ondanks het feit dat Exact ons attendeerde op het bestaan van Parentix – we kenden het bedrijf namelijk niet – meenden we hoe dan ook kritische gesprekken te moeten voeren. Natuurlijk moet je elkaar eerst leren kennen. Want, vertrouwen is de basis. Dat geldt niet alleen voor het onderlinge zakelijke contact maar als je een kritische applicatie als Exact uitbesteedt, dan moet je er écht zeker van zijn dat alles werkt én dat knelpunten onmiddellijk worden opgelost als er storingen mochten zijn. Onze eigen bedrijfsvoering mag geen vertraging oplopen.”

Outsourcen
Voor Achterkamp was het overigens ook een optie om een extra medewerker aan te nemen voor het beheer van Exact. “Maar als je dan goed gaat rekenen, dan zie je dat het financieel verstandiger is om te outsourcen. De wijze waarop Parentix de uitdagingen benaderde, sprak me aan. Het is geen grote organisatie en dat merk je. De ondernemer zélf zat bij ons aan tafel. Dat is prettig. Dat voelt als een extra commitment, hoewel ik de helpdesk beslist niet te kort wil doen. De medewerkers zijn stuk voor stuk deskundige technici. Maar… ze zijn tevens in staat om goed te communiceren. Dát maak je niet overal mee. Er wordt snel gereageerd, je wordt op de hoogte gehouden van het verloop van de werkzaamheden en niet onbelangrijk: ik constateer geen personeelsverloop bij Parentix. Met andere woorden: we hoeven onze uitdagingen niet steeds opnieuw uit te leggen aan nieuwe medewerkers.”

Kritisch
Parentix heeft Exact nu in beheer, waarbij de vier Komori vestigingen in Europa (Utrecht, Leeds, Milaan en Parijs) ook financieel-technisch via de Exact software prima aan en met elkaar zijn verbonden. “De integratie is gelukt,” legt Achterkamp uit. “Maar toch zijn we kritisch gebleven. Het zit in mijn karakter. Ik beschouw niets als vanzelfsprekend. En dát zag ik op een gegeven moment ook bij Parentix. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de resources. Een van de technici constateerde dat de variabele kosten feitelijk omlaag konden omdat een specifiek onderdeel van de inrichting van Exact niet helemaal optimaal bleek te zijn ingericht. Het is prettig om te ervaren dat een leverancier dus ook mijn kritische vragen accepteerde. En… daar naar handelde.”

Voor Achterkamp is het een optie om nu volgende stappen te gaan maken in de samenwerking met Parentix. “Onze telefooncentrale op het kantoor in Utrecht is dusdanig verouderd, dat een verbeterslag geen overbodige luxe is. Zo denken we daarbij aan Microsoft Lync. We zijn daarover in gesprek. Ik vind het bovendien prettig om alles bij één partij – één leverancier – te kunnen neerleggen. Je hebt maar één gesprekspartner en het voorkomt onnodige tussenschakels. Wij willen ons namelijk bezighouden met onze eigen core business en juist daar zien we al genoeg uitdagingen in een snel veranderende markt. Dan willen we dus niet onrustig worden van een instabiele IT-omgeving. En dus is professionele outsourcing voor ons het ideale scenario.”

Blijven meedenken met de klant tijdens project
Belangrijk in het opbouwen en onderhouden van de hostingomgeving voor Komori International was de directe communicatie tussen medewerkers van Komori en Parentix. Tijdens de opbouw zijn veelvuldig voortgangs-gesprekken geweest op locatie bij Komori, bij Parentix en via Lync conference calls. De opbouw van de omgeving bracht interessante technische vraagstukken en uitdagingen met zich mee. Door de uitstekende samenwerking is de implementatie een succes geworden. Een voorbeeld hiervan is het Exact WMS (voorheen Pick-IT), dat gebruikt wordt in het magazijn van Komori in Engeland, inclusief draadloze barcodescanners en labelprinting. Het configureren hiervan is normaal gesproken niet eenvoudig in combinatie met een hosted platform, toch is dit zonder problemen opgeleverd.

Hoge beschikbaarheid is voor de bedrijfsvoering van Komori, en uiteraard voor elke onderneming, van groot belang. Het Parentix CONTROL™ platform monitort de volledige omgeving. Bij eventuele problemen wordt dit pro-actief gemeld aan het Parentix support team die hierop direct actie onderneemt, indien nodig. Dit gaat naar grote tevredenheid van Komori en haar eindgebruikers.

Resultaat
De complexe Exact ERP omgeving, geïmplementeerd door consultants van Exact International, bestaat uit Exact Globe, Exact Synergy Enterprise, Exact WMS, Inkomend Factuur Register en diverse maatwerk onderdelen. Tot slot is het platform uitgebreid met een datawarehouse oplossing die zorgt voor geintegreerde rapportages naar alle belanghebbenden. Al deze functionaliteiten zijn dag en nacht beschikbaar voor medewerkers in de vier verschillende landen waar Komori vestigingen heeft. En dat met een prima performance en uitstekende support. “Een stabiel en toekomstbestendig scenario” besluit Achterkamp het gesprek.